Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Μισό δισ. ευρώ σε επιδόματα-μαϊμού! (κόψτε αυτά πρώτα και μετά βλέπουμε κύριοι!)

Περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο ευρώ υπολογίζεται ότι χάνει κάθε χρόνο το ελληνικό Δημόσιο από τις συντάξεις και τα επιδόματα-μαϊμού. Οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις που έχουν ξεκινήσει στα Υπουργεία Εργασίας και Υγείας έχουν φέρει στο φως ένα “θησαυρό” για τα δημόσια ταμεία, οι επιτελείς των οποίων δεν μπορούσαν να φανταστούν τη... λάμψη του: χιλιάδες είναι οι περιπτώσεις μη δικαιούχων που λάμβαναν χρήματα από το κράτος, εκμεταλλευόμενοι την ανοργανωσιά και το χάος των υπηρεσιών. Πρόθεση των πολιτικών προϊσταμένων είναι τώρα να καταγραφεί επακριβώς πόσοι, ποιοι και για πόσα χρόνια λάμβαναν τα ποσά που δεν δικαιούνταν, σε βάρος του δημοσίου και όσων τα έχουν πραγματικά ανάγκη.
Το 4% των προνοιακών επιδομάτων που δίνονται στη χώρα μας πηγαίνουν σε λογαριασμούς μη δικαιούχων....
. Αυτή είναι η εκτίμηση των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Υγείας που έχουν αναλάβει τον έλεγχο και τη διασταύρωση των στοιχείων. Με οικονομικούς όρους, από τα 6,2 δισεκατομμύρια που δίνονται κάθε χρόνο για προνοιακά επιδόματα στην Ελλάδα, τα 250 εκατομμύρια ευρώ καταβάλλονται παράνομα.
Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις, τα χρήματα αυτά παίρνουν άνθρωποι που είναι εγγεγραμμένοι σε δύο ή περισσότερους νομούς, ή σε δύο ή περισσότερα μητρώα αναπηρίας. Για παράδειγμα, υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες κάποιοι λάμβαναν επιδόματα που εγκρίνονταν από τοπικούς φορείς (πχ. τυφλότητας), από περισσότερες από μία περιοχή. Βρέθηκαν επίσης περιπτώσεις που λάμβαναν παράτυπα δύο και τρία επιδόματα, διαφορετικής αναπηρίας (πχ. ολικής αναπηρίας και τυφλότητας). Φυσικά, όπως και στις συντάξεις, εντοπίστηκαν και περιπτώσεις που ο δικαιούχος είχε πεθάνει και οι συγγενείς του εξακολουθούσαν να λαμβάνουν τα ποσά που ο ίδιος μόνο δικαιούταν...
Εκτιμάται πως το ποσό αυτό μεγαλώνει ακόμη περισσότερο αφού σε αυτό δεν συνυπολογίζονται τα επιδόματα που δίδονται με βάση μαϊμού-πιστοποιητικά. Οι μέχρι τώρα έλεγχοι έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι τα πλαστά πιστοποιητικά χρησιμοποιούνταν από πολιτικούς παράγοντες προς άγραν ψήφων. Έτσι προέκυψε πως το 2% του πληθυσμού της Ζακύνθου ήταν εκ... γενετής τυφλοί, καθώς και τα περιστατικά καθολικής αναπηρίας στη Λιβαδειά. Όπως κατήγγειλε ο υφυπουργός Υγείας Μάρκος Μπόλαρης, οι ελεγκτές του υπουργείου Υγείας και του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης εντόπισαν πρόσφατα στην περιοχή της Βοιωτίας «επιδημία» προνοιακών επιδομάτων. Δεκάδες άτομα φέρεται να λαμβάνουν επίδομα λόγω χρόνιου βρογχικού άσθματος, ενώ σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις οι δικαιούχοι είναι δημοτικοί υπάλληλοι οι οποίοι ελάμβαναν κανονικά το προνοιακό βοήθημα παράλληλα με την άσκηση της εργασίας τους και την είσπραξη του μισθού τους.
Οι καταγγελίες φτάνουν στο Υπουργείο Υγείας με αμείωτο ρυθμό σε σχέση με τα μαϊμού προνοιακά επιδόματα. Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε τουλάχιστον 12 νομούς της χώρας. Μάλιστα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατέστησε σαφές ότι «θα αποδοθούν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες για όλους όσοι εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία λήψης παράνομου επιδόματος» διευκρινίζοντας ότι «όσοι δικαιούνταν τα προνοιακά επιδόματα, θα κληθούν να τα επιστρέψουν. Θα κινηθούν οι νομικές διαδικασίες για την επιστροφή χρημάτων αδικαιολογήτως καταβληθέντων».
Για να εντοπιστούν όλες οι περιπτώσεις μαϊμού επιδομάτων και να αποφευχθεί η δράση επιτηδείων στο μέλλον, δημιουργείται το Ενιαίο Μητρώου Δικαιούχων Επιδομάτων Πρόνοιας. Η πλατφόρμα θα ξεκινήσει τον ερχόμενο μήνα και εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν όχι μόνο 250 εκατ., αλλά πολλά εκατομμύρια ευρώ ακόμα. Η καταγραφή των δικαιούχων η οποία θα γίνει μέσω των ΚΕΠ θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο.


Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες!
Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες που φτάνουν στο γραφείο του Υφυπουργού Υγείας για περιστατικά αναπήρων-μαϊμού που με διάφορους τρόπους “κλέβουν” τα δημόσια ταμεία.
Μετά τους “τυφλούς” στη Ζάκυνθο και τους “πάσχοντες από άσθμα” στη Λιβαδειά, σειρά έχουν τώρα τα Χανιά, όπου οι μαρτυρίες μιλούν για εξαιρετικά αυξημένα ποσοστά προνοιακών επιδομάτων που δίνονται σε μη πραγματικά δικαιούχους. Οι μέχρι σήμερα καταγραφές καταδεικνύουν πως επιδόματα λαμβάνει το 24% του πληθυσμού του νομού Χανίων.
Με δεδομένο ότι το ποσοστό αναπήρων στο γενικό πληθυσμό δεν ξεπερνάει το (πολύ) 10%, το ποσοστό του νομού Χανίων είναι τουλάχιστον το διπλάσιο. Μιλώντας με αριθμούς, οι δικαιούχοι υπολογίζονται γύρω στους 26-30.000. Αν απορριφθεί το ενδεχόμενο της... μαζικής αναπηρίας, μάλλον κάτι δεν πάει καλά στην περιοχή.
Ήδη, οι υπηρεσιακοί παράγοντες έχουν βάλει σκοπό να ξετρυπώσουν το πώς και το γιατί τόσοι Χανιώτες φαίνεται να δικαιούνται και απολαμβάνουν των επιδομάτων προνοίας. Και εδώ, αναμένεται να φέρει αποτελέσματα η συγκεντρωτική πλατφόρμα που ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας.

Συντάξεις

Κατά 300 εκ. ευρώ το χρόνο επιβαρύνουν τα ταμεία οι συντάξεις-μαϊμού που λαμβάνουν άνθρωποι που δεν δικαιούνται. Το υπουργείο Εργασίας υπολογίζει πως οι “ύποπτες” συντάξεις είναι περισσότερες από 100.000 και έχει ξεκινήσει εκστρατεία καταγραφής όλων των συνταξιούχων, προκειμένου να μπει τέλος στη "λεηλασία" των Ταμείων. Για τον σκοπό αυτό, βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση καταγραφής όλων των συνταξιούχων της χώρας, προκειμένου να δημιουργηθεί Εθνικό Μητρώο Συνταξιούχων, ενώ από το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν και δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Παράλληλα, για να μπει τέλος στην καταβολή συντάξεων νεκρών ασφαλισμένων σε συγγενείς ή... επιτήδειους, οι δήμοι θα πρέπει στο εξής να δίνουν άμεσα πληροφορίες στα ταμεία για τους συνταξιούχους που απεβίωσαν (μέσω των ΚΕΠ και των ληξιαρχείων).
Η διασταύρωση των στοιχείων θα επικεντρωθεί καταρχάς στις 40.000 συντάξεις που πιστώνονται στους λογαριασμούς ατόμων που είτε έχουν πεθάνει είτε δεν είναι δικαιούχοι των παροχών. Ο αρμόδιος υπουργός Γ. Κουτρουμάνης ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως 1400 περιπτώσεις συνταξιούχων που ενώ είχαν αποβιώσει, συνεχιζόταν η καταβολή συντάξεων, εντοπίσθηκαν από τον έλεγχο των υπηρεσιών του ΙΚΑ, σε ασφαλισμένους που έχουν γεννηθεί πριν το έτος 1920. Το συνολικό ποσό που έλαβαν πρόσωπα, τα οποία δεν ήταν δικαιούχοι ανέρχονται στο ποσό του 1,9 εκ. ευρώ. Και οι έλεγχοι συνεχίζονται.
Στο στόχαστρο θα μπουν και οι συντάξεις που δίνονται σε αναπήρους-"μαϊμού". Τέτοιες “ύποπτες συντάξεις” υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 60.000. Μέσα στην επόμενη τετραετία, το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων αναμένεται να μειωθεί από το 14% στο 8%, για να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Για τον σκοπό αυτό τον Σεπτέμβριο θα τεθεί σε λειτουργία το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), το οποίο θα "επισκέπτονται" όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και θέλουν να πάρουν σύνταξη, επιδόματα ή άλλες παροχές. Το ποσοστό της αναπηρίας θα καθορίζεται από το νεοσύστατο Κέντρο, ενώ με βάση τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Αναπήρων (όπου θα καταγράφονται οι διευθύνσεις των δικαιούχων, οι παροχές κ.ά.).
Επανεξέταση θα γίνει και στις συντάξεις που καταβάλλονται σε άτομα που έχουν έρθει από άλλες χώρες (κυρίως Βουλγαρία, Ρουμανία) και πήραν σύνταξη ύστερα από μικρή παραμονή στη χώρα μας. Στόχος είναι να εξοικονομηθούν 300 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2015.
Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, μπαίνουν αυστηρότεροι όροι για την καταβολή των συντάξεων στα άτομα αυτά. Για παράδειγμα, θα πρέπει να υπάρχει παραμονή στη χώρα μας για πέντε έτη, ενώ θα καταβάλλεται αναλογικό τμήμα της σύνταξης (το υπόλοιπο ποσό θα δίνεται από τη χώρα στην οποία έχουν τα ένσημα).
Φρένο” θα μπει και σε όσους παίρνουν δύο συντάξεις από Ταμεία κύριας ασφάλισης, για να διαπιστωθεί το κατά πόσο τηρείται το πλαφόν (που διαμορφώνεται στα 3.680 ευρώ). Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει διασταύρωση των στοιχείων από το Ενιαίο Κέντρο Ελέγχου Συντάξεων.
Η απογραφή των συνταξιούχων αποκάλυψε μία ακόμη από τις... πρωτοτυπίες του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος: 4.500 άτομα έπαιρναν επικουρική σύνταξη χωρίς να λαμβάνουν κύρια (κυρίως λόγω θανάτου). Η διαδικασία διακοπής των συντάξεων έχει ήδη ξεκινήσει και εκτιμάται πως το ετήσιο όφελος για τα Ταμεία θα φτάσει τα 16.2 εκατομμύρια ευρώ.

4 κατηγορίες στο στόχαστρο

ΔιπλοσυνταξιούχοιΑυστηροί θα είναι οι έλεγχοι σε όσους παίρνουν δύο συντάξεις για να διαπιστωθεί το κατά πόσο τηρείται το πλαφόν στο καταβαλλόμενο ποσό (που είναι 3.680 ευρώ). Στόχος είναι να αποκαλυφθούν οι περιπτώσεις που οι ασφαλισμένοι έχουν καταφέρει να παρακάμψουν το πλαφόν και να εισπράττουν περισσότερα χρήματα.

Αναπηρικές
Στο “μικροσκόπιο” του Υπουργείου Εργασίας έχουν μπει περίπου 60.000 ύποπτες συντάξεις, προκειμένου να διαπιστωθεί αν χορηγούνται σε αναπήρους-"μαϊμού". Στόχος είναι ο περιορισμός των δικαιούχων αναπηρικών συντάξεων από τις 320.000 στις 160.000 ως το 2015. Μέχρι στιγμής, αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία: ενδεικτικά, στο Ηράκλειο το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων του ΙΚΑ φτάνει το 20.4%, όταν στην Αθήνα είναι μόλις 8.9%. Την ίδια στιγμή το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων του ΟΓΑ φτάνει το 25,1% στα Χανιά, το 24,7% στο Ρέθυμνο και το 24,5% στη Λευκάδα.

"Φαντάσματα"
Στο στόχαστρο και οι πάνω από 9.100 συνταξιούχοι που... έχουν υπερβεί το 100ό έτος της ηλικίας τους! Οι πρώτοι έλεγχοι εντόπισαν 1.400 συνταξιούχους που λάμβαναν σύνταξη μετά…θάνατον, επιβαρύνοντας τα ταμεία κατά 1.882.282,17 ευρώ. Σε αρκετές περιπτώσεις τα χρήματα εισέπρατταν παράνομα συγγενικά πρόσωπα των συνταξιούχων, αλλά υπάρχουν και περιστατικά που πιστώνονταν τα χρήματα στον λογαριασμό αλλά δεν εισπράττονται από κανένα.

Οι "κοινοτικές"Σε 3.500 υπολογίζονται οι συντάξεις που αυτή τη στιγμή χορηγούν τα Ταμεία σε άτομα που προέρχονται από άλλα κράτη (π.χ. Βουλγαρία) και έχουν περιορισμένο αριθμό ενσήμων στη χώρα μας. Στις μισές τουλάχιστον περιπτώσεις οι δικαιούχοι των συντάξεων έχουν μείνει στη χώρα μας ένα ή το πολύ δύο χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου