Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Πώς θα γίνεται ο συμψηφισμός οφειλών προς το Δημόσιο


75790_SIMSIFISMOS_OFEILON_DIMOSIOUΔιευκρινήσεις για τον τρόπο με το οποίο θα γίνεται ο συμψηφισμός οφειλών προς και από στο δημόσιο έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Κουσελάς, με αφορμή ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Ιωάννη Βλατή.
Οι απαιτήσεις που προτείνονται σε συμψηφισμό, πρέπει να είναι αμοιβαίες (μεταξύ δύο προσώπων), δηλαδή ο οφειλέτης της μιας απαίτησης να είναι δανειστής της
άλλης και μάλιστα κατά τον ίδιο χρόνο και πιο συγκεκριμένα, τα χρέη πρέπει να είναι βεβαιωμένα στο Δημόσιο να αποδίδονται σε αυτό, και οι απαιτήσεις του οφειλέτη να προέρχονται από το εν στενή έννοια Δημόσιο και όχι από τρίτα πρόσωπα (ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, ΟΑΕΔ, ευρύτερος Δημόσιος Τομέας).
Προϋπόθεση για την εφαρμογή των διατάξεων περί συμψηφισμού απαιτήσεων κατά του Δημοσίου, έναντι οφειλών προς αυτό, είναι τα χρέη να είναι βεβαιωμένα στο Δημόσιο και οι απαιτήσεις του οφειλέτη να προέρχονται από το στενό δημόσιο τομέα και όχι από «τρίτα πρόσωπα» όπως τα ΝΠΔΔ, οι ΟΤΑ, ο ΟΑΕΔ ή ο ευρύτερος δημόσιος τομέας.

Ο κ. Κουσελάς υπενθυμίζει επίσης ότι είναι δυνατός ο συμψηφισμός οφειλής που προκύπτει από την υποβολή της δήλωσης του φόρου εισοδήματος, εφόσον πληρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις ενώ εκπρόθεσμη υποβολή φόρου δεν απαλλάσσει από τις συνέπειες εκπροθέσμου υποβολής, κατά τη διενέργεια του συμψηφισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου