Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Δικαίωμα αναπαραγωγής ελεύθερης μουσικής για τα καταστήματα στην Ελλάδα

ΜουσικήΤην υποχρέωση να εκδίδουν Άδεια Μουσικής σε όλους τους συνδρομητές της εταιρείας διάθεσης ανοικτής μουσικής Jamendo αναλαμβάνουν πλέον οι δήμοι της Ελλάδας, κάτι που σημαίνει πως δεν είναι πλέον υποχρεωτική η έκδοση άδειας από εταιρείες πνευματικής ιδιοκτησίας όπως η ΑΕΠΙ. Έτσι, οι Έλληνες επιχειρηματίες που διατηρούν κατάστημα στην Ελληνική Επικράτεια και επιθυμούν να παίζουν μουσική σε αυτό, θα μπορούν να επιλέξουν μέσα από ένα πλήθος κομματιών (ξένης μουσικής για την ώρα) σε μορφή λίστας αναπαραγωγής (playlist), χωρίς την υποχρέωση καταβολής αμοιβών σε οποιοδήποτε Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης δραστηριοποιείται στη χώρα. ....

Αν και οι άδειες creativecommons για τη διανομή πνευματικών έργων έχουν εισαχθεί στο εθνικό δίκαιο εδώ και αρκετό καιρό, ένα νομικό πρόβλημα εμπόδιζε την νόμιμη αναπαραγωγή της σε καταστήματα, αφού
οι δήμοι απαιτούσαν άδεια από εταιρείες πνευματικής ιδιοκτησίας για την επιτρέψουν. Για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, η fairmusic ανέλαβε να αντιπροσωπεύσει τα συμβόλαια που δίνει η εταιρεία διάθεσης ανοικτής μουσικής jamendo στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια, και μετά από αίτηση σ
υνδρομητή της Jamendo στον Δήμο Αγίου Δημητρίου, o οργανισμός πνευματικής ιδιοκτησίας έκανε γνωμοδότηση όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι:

«Εφ' όσον ο ενδιαφερόμενος δεν προσκομίσει άδεια δημόσιας εκτέλεσης μουσικής από τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης «ΑΕΠΙ» και «ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ» θα πρέπει να υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση του νόμου 1599/1986, ότι η μουσική που χρησιμοποιεί στο κατάστημά του ανήκει σε δημιουργούς ή άλλους δικαιούχους, που δεν έχουν αναθέσει την διαχείριση του περιοσιακού τους δικαιώματος σε οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης και κυρίως στην ΑΕΠΙ και την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ. Αντίγραφο της υπέυθυνης δήλωσης κοινοποιείται άμεσα από τον δήμο στους δύο προαναφερόμενους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης».


Πρόκειται για απόφαση που θεωρείται σημαντική, καθώς ανοίγει τον δρόμο για τη διάδοση της ελεύθερης και ανοικτής μουσικής που διατίθεται στο διαδίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου