Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Θεσ/κη: Με ένα ευρώ από κάθε σπίτι ο δήμος συγκέντρωσε 150.000 ευρώ για τα αδέσποτα!


Επιχείρηση για την καταγραφή και αντιμετώπιση του ζητήματος με τα 1.000 και πλέον αδέσποτα σκυλιά που κυκλοφορούν σε αγέλες ή μεμονωμένα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης ξεκινά από σήμερα ευτέρα ο δήμος Θεσσαλονίκης. Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να χρεώσει με ένα ευρώ όλα τα νοικοκυριά για τα αδέσποτα δημιούργησε έναν «κουμπαρά» περίπου 150.000 ευρώ ετησίως, που δίνει τη δυνατότητα έναρξης του προγράμματος.
Χτες πραγματοποιήθηκε ειδική σύσκεψη για το θέμα από τον αντιδήμαρχο Αστικού Περιβάλλοντος και Ελεύθερων Χώρων, Κωνσταντίνο Ζέρβα, κατά τη διάρκεια της οποίας εκτός από την καταγραφή της κατάστασης οργανώθηκε το σχέδιο δράσης των επόμενων εβδομάδων. ..........

«Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, ίσως το σημαντικότερο μετά τα σκουπίδια, καθώς υπάρχουν πολλά τραυματισμένα και βασανισμένα ζώα και θα χρειαστεί βάθος χρόνου για να αντιμετωπιστεί συνολικά. Συνεργαζόμαστε με φιλοζωικά σωματεία και σκοπεύουμε να έχουμε συνεργασία με το σύνδεσμο της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Ξεκινάμε με την καταγραφή των αδέσποτων, σε συνεργασία με κτηνιάτρους στην περισυλλογή και περιποίηση των τραυματισμένων ή άρρωστων, στη στείρωση και σήμανσή τους, τη δημιουργία μητρώου και την προσπάθεια υιοθεσίας τους από πολίτες. Οταν θα δημιουργηθεί χώρος φιλοξενίας, θα μεταφέρονται εκεί, μέχρι να βρεθεί κάποιος να τα υιοθετήσει», σημείωσε ο κ. Ζέρβας.


Καθημερινά οι υπηρεσίες του δήμου, αλλά και φιλοζωικά σωματεία, δέχονται κλήσεις για προβλήματα που δημιουργούνται, ιδιαίτερα από αγέλες αδέσποτων οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν επιτεθεί σε ανθρώπους. Ανάλογα κρούσματα τον τελευταίο καιρό έχουν καταγραφεί σε περιοχές της Τούμπας, της Ανω Πόλης και της Ροτόντας.

Από σήμερα  Δευτέρα, ο δήμος Θεσσαλονίκης θα δέχεται σχετικές αναφορές από τους πολίτες στο γραφείο του αντιδημάρχου (τηλέφωνο 2310/535.280).

Πολίτες και εκπρόσωποι φιλοζωικών σωματείων εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την αντιμετώπιση του θέματος, μέχρι να δουν την υλοποίηση του προγράμματος.

«Ολα αυτά τα χρόνια οι εθελοντές φιλόζωοι έχουν αγανακτήσει να αντιμετωπίζουν μόνοι τους την κατάσταση. Περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει ο δήμος, ώστε να εκφράσουμε τη θέση μας», σημείωσε η Ισαβέλλα Μποτονάκη, εκπρόσωπος του Φιλοζωικού Σωματείου «Αγάπη». Το adespoto.gr δημοσίευσε χθες την απειλή του δημάρχου Θέρμης για εξαφάνιση αδέσποτων ενώ ακόμα δεν έχουμε λάβει επίσημη απάντηση από τον ίδιο. Παρόλαυτα, μακάρι όλοι οι Δήμοι να χρέωναν 1 ευρώ όλα τα νοικοκυριά προς όφελος των αδέσποτων. Πληρώνουμε άλλα κι άλλα ως τέλη και έργο δεν βλέπουμε....

Πάντως, πανελλαδικά, παρά τα προγράμματα που υλοποιούνται κατά καιρούς από διάφορους δήμους, εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω από 80.000 εγκαταλειμμένα αδέσποτα στους δρόμους, τα οποία πολλαπλασιάζονται.

Οπως επισημαίνουν φιλόζωοι, το τελευταίο διάστημα σε διάφορες περιοχές της χώρας παρατηρείται αύξηση των επιθέσεων από αγνώστους με φόλες και η θανάτωση εκατοντάδων αδέσποτων σκυλιών.


Παράλληλα, η Αντιδημαρχία Αστικού Περιβάλλοντος και Ελεύθερων Χώρων ζητά εθελοντές για τα αδέσποτα ζώα της πόλης.

Οι εθελοντές χρειάζονται προκειμένου να:
1. συλλέγουν τα αδέσποτα (σκληρή δουλειά)
2. ταΐζουν τα αδέσποτα ζώα, σκυλιά και γάτες (χαλαρή δουλειά)
3. απασχολούνται σε τηλεφωνικό κέντρο-εθελοντική τηλεφωνική εργασία τα απογεύματα και σαββατοκύριακα
4. μεταφέρουν τα αδέσποτα σε κτηνιάτρους και καταφύγια
5. υιοθετήσουν αδέσποτα ζώα

Επίσης, ζητούνται και εθελοντές κτηνίατροι.


 Ελένη Χοντολίδου
κοινοτική σύμβουλος
στην Α΄ Δημοτική Κοινότητα
Δήμου Θεσσαλονίκης
Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη

τηλ.  2310 254 191  2310 254 191
mail: hodol@edlit.auth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου