Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Ποινικές διώξεις για το παράνομο εμπόριο από ιδιώτες

To Σχέδιο Νόμου «Για τους ιδιώτες με παράνομη μη δηλωμένη εμπορική δραστηριότητα» εγκρίθηκε  από το Υπουργικό Συμβούλιο και προβλέπει τσουχτερά πρόστιμα από 3.000€ έως 60.000€ και ποινες φυλάκισης απο 3 χρονια.

  Έλεγχοι και σε σελίδες κοινωνικής δικτυώσεις από το ΣΔΟΕ σχετικά με το παραεμπόριο  και το γενικότερο καθεστώς πώλησης από ιδιώτες μη δηλωμένης εμπορικής δραστηριότητας.

To Σχέδιο Νόμου «Για το εμποριο απο ιδιωτες» εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο. Με το νομοσχέδιο επέρχονται  8 ουσιώδεις νέες ρυθμίσεις σχετικά με το παραεμπόριο  και το γενικότερο καθεστώς πώλησης από ιδιώτες.
.......


Τέλος, προβλέπεται αυστηροποίηση τόσο των ποινικών κυρώσεων, όσο και των διοικητικών προστίμων για τους παραβάτες, που γίνονται ακόμα πιο αυστηρές σε περίπτωση υποτροπής, προκειμένου να υπάρχει ένα πλήρες, αναλογικό, αποτρεπτικό και αποτελεσματικό σύστημα κυρώσεων.

Όπως δήλωσε ο Υφυπουργός οικονομικών : «Η συμπεριφορά κάθε κοινωνίας απέναντι σε ιδιώτες που πουλάνε από ιστοσελίδες κοινωνικής δικτυώσεις, σε υπαίθριους χώρους λαϊκών αγορών ή και μεσω έντυπου τύπου είναι  ζήτημα πολιτισμού.

Είναι χρέος κάθε σύγχρονου ευνομούμενου κράτους να παράσχει το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων (κράτος, τοπική αυτοδιοίκηση, επιμελητήρια, σωματεία κ.α.) και θα διασφαλιστεί η υλοποίηση μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής πολιτικής για το παραεμπόριο».

Στο πλαίσιο της καταπολέμησης του παράνομου εμπορίου, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ΣΔΟΕ έχει πραγματοποιήσει σημαντικό αριθμό κατασχέσεων για το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου 2010 - Ιανουαρίου 2011, ενώ, σύμφωνα με τον υπουργό, οι έλεγχοι θα συνεχισθούν και θα εντατικοποιηθούν περαιτέρω. Ο απολογισμός για τις περιπτώσεις των ελέγχων στους οποίους έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των κατασχεμένων, είναι 967.106 τεμάχια απομιμητικά και παραποιημένα προϊόντα.

Το 2009 η Ελλάδα δέσμευσε 21,9 εκατ. προϊόντα-απομιμήσεις, γεγονός που, κατά τον κ. Παπακωνσταντίνου, αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Τελωνειακής Υπηρεσίας και το σημαντικό έργο που επιτελεί. Το 2010 η Ελλάδα δέσμευσε άλλα 24,2 εκατ. απομιμητικά προϊόντα, κυρίως κινεζικής και τούρκικης προέλευσης, τα οποία καταστράφηκαν σχεδόν όλα.
Όπως υπενθύμισε τέλος ο υπουργός, με στόχο την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της διακίνησης παραποιημένων προϊόντων στα τελωνεία, λειτουργούν τμήματα πληροφοριών και δίωξης τα οποία διεξάγουν καθημερινούς ελέγχους σε επιβάτες και εμπορεύματα προερχόμενα από τρίτες χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου