Πριν από 5 χρόνια η Νομαρχία Λάρισας ανέθεσε στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας την εκπόνηση έρευνας σχετικά με τη διαχείριση των τυροκομικών αποβλήτων, τα οποία αποτελούν ιδιαίτερα ρυπογόνο στοιχείο. Έως τώρα το τυρόγαλο πετιέται στο υπέδαφος μέσω των ποταμιών, παρά τη νομοθεσία που ορίζει ότι πρέπει να χορηγείται σε ζώα ή σε ειδικές μονάδες επεξεργασίας. Ως απόβλητο είναι τόσο επικίνδυνο που οι βιολογικοί καθαρισμοί αστικών λυμάτων δεν αντέχουν το υψηλό ρυπαντικό φορτίο.
Η μελέτη του Δημήτρη Κουρέτα, καθηγητή του τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ο ορός του γάλακτος περιέχει...πολύτιμες πρωτεΐνες, που συγκαταλέγονται ανάμεσα σε εκείνες με τη μεγαλύτερη βιολογική αξία και είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στην αποκατάσταση του ανθρώπινου οργανισμού. Ο στόχος της μελέτης ήταν διπλός, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του αποβλήτου και να αποσπαστεί η πρωτεΐνη αυτή. Η επιτυχία έγκειται στην ανακάλυψη της κατάλληλης επεξεργασίας που από τη μια απομονώνει την πρωτεΐνη σε σκόνη και από όλη την διαδικασία απομένει απλό νερό, χωρίς καμία ρυπογόνα επίπτωση στο περιβάλλον. Η πρώτη ύλη αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη ζαχαροπλαστική, στις ζωοτροφές, στα συμπληρώματα διατροφής, κ.α. Ο κ. Κουρέτας αποφάσισε πως είναι ότι καταλληλότερο για ένα θρεπτικό κέικ, πράγμα που έγινε μέσω της συνεργασίας με το εργοστάσιο «Πρωτεΐνες Κεντρικής Ελλάδας» στην Καρδίτσα και τους «Μύλους Καπλανίδη» στις Σέρρες.
Και για να μιλήσουμε με αριθμούς… Για τη δημιουργία 1 κιλού τυριού παράγονται 9 κιλά τυρογάλακτος. Κατά την τυροκομική περίοδο, μόνο στην περιοχή της Θεσσαλίας, παράγονται περίπου 200 τόνοι αποβλήτων τυρογάλακτος. Τα απόβλητα ενός μικρού τυροκομείου ισούνται με τη μόλυνση που προκαλεί μια πόλη 30-40.000 κατοίκων. Μόλις 1 κομμάτι από το κέικ είναι ικανό για να συντηρήσει ένα παιδί για μια ολόκληρη ημέρα ή να προσφέρει θρεπτικές αξίες ίσες με ένα γεύμα για έναν ενήλικα. Το κέικ ζυγίζει 80 γραμμάρια και κοστίζει λιγότερο από 2 ευρώ.
Το δημιούργημα από την πρώτη ύλη κυκλοφορεί ήδη στην αγορά ως κέικ αποκατάστασης και βρίσκεται σε επιλεγμένα καταστήματα, αλυσίδες με προϊόντα υγιεινής διατροφής, κέντρα αποκατάστασης, κυλικεία νοσοκομείων, κυλικεία σχολείων, κτλ. Η σκόνη που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη παράγεται αποκλειστικά από πιστοποιημένα αγροκτήματα που δεν χρησιμοποιούν γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς. Η ανακάλυψη αυτή αποτελεί παγκόσμια καινοτομία, αφού σε άλλες χώρες δεν έχουν αναπτυχθεί παρόμοιες μέθοδοι και ήδη έχει καταχωρηθεί ως ελληνική πατέντα. Το όνομα του προϊόντος (Feed Back) θέλει να υποδηλώσει ακριβώς το έργο που επιτελεί η καινοτομία αυτή μέσω της ανατροφοδότησης. Επίσης παράλληλα πραγματοποιούνται κλινικές μελέτες σε χρόνια ασθενείς που αδυνατούν να τραφούν κανονικά και μέσω αυτού του τρόπου να επιτυγχάνεται η πλήρης διατροφή τους. Άλλωστε όπως έχει αποδειχθεί η πρωτεΐνη γάλακτος περιέχει αντιοξειδωτικές δράσεις και ευεργετεί το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Ήδη ο αθλητικός κόσμος έχει αποδεχτεί και εκτιμήσει την ανεκτίμητη θρεπτική αξία του συγκεκριμένου αρτοσκευάσματος.
Οι εκπληκτικές του ιδιότητες έχουν προσελκύσει ήδη ενδιαφερόμενους καταναλωτές σε διεθνές επίπεδο. Για την ακρίβεια υποψήφιος πελάτης είναι ο αμερικάνικος στρατός και μάλιστα με δυνατότητα αγοράς ολόκληρης της ετήσιας παραγωγής. Κάτι τόσο μικρό σε μέγεθος, αλλά και τόσο μεγάλο σε θρεπτική αξία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές περιστάσεις και έκτακτες ανάγκες. Μια πιο ουτοπική προσέγγιση θα ανέτρεχε στα εκατομμύρια υποσιτισμένα παιδιά ανά την υφήλιο. Βέβαια ξεχνάμε πως τα παιδιά αυτά δεν υπάρχει περίπτωση να αποφέρουν άμεσο πλούτο σε μια χώρα, ενώ οι στρατιώτες των ΗΠΑ μας αποδεικνύουν πως αποτελούν τους πιο πολύτιμους «εργάτες» της χώρας τους. Άλλη μια περίπτωση που ο ρομαντικός επιστήμονας επιθυμεί να ανακαλύψει κάτι για να κάνει καλύτερο τον κόσμο αυτόν, αλλά καταλήγει να γίνεται ακριβώς το αντίθετο…
πσσσσ, καλό θα ήταν να έβρισκα κάτι τέτοιο στο κυλικείο του σχολείου μου παρά όλες αυτές τις βλακείες που μας πουλάνε
ΑπάντησηΔιαγραφή