Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

H Vodafone εξαγοράζει την Wind!

H Vodafone εξαγοράζει την Wind! [update]

Σύμφωνα με δημοσιεύσεις απο τις ιστοσελίδες protothema.gr και capital.gr η Vodafone είναι πολύ κοντά στην εξαγορά της Wind. Πληροφορίες χωρίς να έχουν επιβεβαιωθεί από τις δυο εταιρείες παροχών, αναφέρουν ότι εδώ και δεκαπέντε μέρες είναι σε εξέλιξη οι λεπτομέρειες της συμφωνίας και βρίσκεται στο τελικό στάδιο οπού αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του χρόνου.

Με την εξαγορά της Wind από την Vodafone θα δημιουργήθει μια εταιρεία με σκοπό να αντιμετωπίσει την Cosmote στην ελληνική αγορά καθώς και οι δύο εταιρείες θα ελέγχουν η κάθε μια το 50% περίπου της αγοράς. Σύμφωνα πάντα με τις πηγές που αναφέρουν οι δημοσιεύσεις, η συγχώνευση αυτή φέρει την απώλεια...
1000 θέσεων εργασίας και για τις δύο εταιρείες. Παράλληλα, οι μέτοχοι της Wind ετοιμάζουν προς ολοκλήρωση, σχέδιο εθελούσιας εξόδου για τους εργαζόμενους τους για τους επόμενους μήνες ενώ εκτιμάται ότι η εξαγορά θα πλησιάσει και ίσως ξεπεράσει το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.


Σύμφωνα με το capital.gr, το όλο θέμα της εξαγοράς -αν αυτή ολοκληρωθεί- αναμένεται να τεθεί υπό την αξιολόγηση της EETT, καθώς η ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας θα μείνει με δύο παίκτες, εξαιρετικά ισχυρούς, αφού και η Cosmote διαθέτει μερίδιο αγοράς της τάξης του 47% και πλέον. Η υπόθεση δεν αποκλείεται να απασχολήσει και τις ευρωπαϊκές αρχές, οι οποίες δεν είναι ιδιαίτερα θετικά διακείμενες σε ολιγοπωλιακές συνθήκες ανταγωνισμού.

Επίσης μια τέτοια συμφωνία θα φέρει προβλήματα και στη διαδικασία ανανέωσης των αδειών κινητής τηλεφωνίας, η οποία έχει ήδη δρομολογηθεί και απαιτεί κεφάλαια κατ΄ ελάχιστου ύψους 57,5 εκατ. ευρώ για την Vodafone και 69,9 εκατ. ευρώ για την Wind προκειμένου να διατηρήσουν το υφιστάμενο φάσμα τους. Για την Cosmote αυτή η διαδικασία θα κοστίσει τουλάχιστον 31 εκατ. ευρώ.

Η αλλαγή συσχετισμών συνολικά στην αγορά πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις του capital.gr, μπορεί να λειτουργήσει και υπέρ του ΟΤΕ, αφού πια θα έχει να ανταγωνιστεί αντικειμενικά έναν ισχυρό όμιλο, οπότε η ΕΕΤΤ θα κληθεί να δει με διαφορετικό μάτι την ρύθμιση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου