Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Το «Μπράβο» του Μπαμπινιώτη στους «Ράδιο Αρβύλα»

«Μπράβο στο «Ράδιο αρβύλα» για την εκστρατεία κατά των greeklish» λέει ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης.
Ο κορυφαίος γλωσσολόγος επισημαίνει τους κινδύνους που κρύβει η γραφή ελληνικών λέξεων με λατινικούς χαρακτήρες και αποδίδει τα εύσημα στους συντελεστές της εκπομπής, τονίζοντας πως είναι καιρός η τηλεόραση να κάνει «και κάτι καλό» για τη γλώσσα μας. «Το θεωρώ πολύ θετικό, διότι η τηλεόραση επηρεάζει και στο κάτω-κάτω χρωστάει στη γλώσσα, δεν μιλάω για τη συγκεκριμένη εκπομπή, αλλά γενικότερα»,
απάντησε ο διακεκριμένος καθηγητής όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την καμπάνια εναντίον των greeklish που ξεκίνησαν ο Αντώνης Κανάκης και οι συνεργάτες του.

«Η τηλεόραση δεν έχει βοηθήσει και πολύ τη γλώσσα, για να μην πω καθόλου και για να μην πω ότι την έχει βλάψει, είτε με τον τρόπο εκφοράς των ελληνικών είτε με τις ανορθογραφίες που κατά καιρούς υπάρχουν είτε γενικά με μια αμέλεια και παραμέληση για τη γλώσσα. Εδώ δεν υπάρχει εκπομπή για τη γλώσσα στα κρατικά κανάλια. Πρέπει να προσέξουμε περισσότερο και γι' αυτό λέω μπράβο στους ανθρώπους αυτούς» αναφέρει ο κ. Μπαμπινιώτης που εκτιμά ότι η προσπάθεια αυτή μπορεί να έχει αποτέλεσμα διότι ξεκινάει από νέους ανθρώπους και όχι από κάποιους «συντηρητικούς και σχολαστικούς».
Όμως, γιατί τα greeklish είναι επικίνδυνα για τα ελληνικά; «Με τη συνεχή και τη συχνή χρήση των greeklish, οι νέοι άνθρωποι ιδίως, που κυρίως τα χρησιμοποιούν, αποξενώνονται από την οπτική εικόνα της λέξης και από την κιναισθητική επαφή με τη λέξη. Έτσι, όταν προσπαθήσουν να γράψουν τη λέξη στα ελληνικά, θα δυσκολεύονται, διότι ατονεί αυτή η εικόνα» τονίζει ο κ. Μπαμπινιώτης στην Espresso.

Πηγη: Δωσε παρε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου