Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

ΑΕΠΙ κατά website για δημοσίευση links χωρίς την άδειά της

Internet

Μια ενδιαφέρουσα δικαστική διαμάχη που αφορά παραπομπές σε έργα που προστατεύονται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας εντόπισε η εφημερίδα Καθημερινή. Συγκεκριμένα, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ) κατέθεσε πρόσφατα μήνυση εναντίον του ιδιοκτήτη του www.livemovies.gr για ηθική βλάβη, ισχυριζόμενη ότι ορισμένα από τα links του ιστοχώρου καθιστούν «προσιτά στο κοινό» έργα για τα οποία η ΑΕΠΙ έχει δικαιοδοσία – και άρα νομιμοποιείται να ζητήσει άδεια, καθώς και το προβλεπόμενο αντίτιμο.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι, με μια επίσκεψη στον εν λόγω ιστοχώρο, διαπιστώνει κανείς ότι οι παραπομπές που γίνονται αφορούν είτε τα τρέιλερ εκπομπών στο YouTube είτε links ....προς τους επισημους ιστοχώρους των σταθμών όπου αυτές προβάλλονται. Αυτό είναι, άλλωστε, και το επιχείρημα του δικηγόρου του livemovies.gr, κ. Βασίλη Σωτηρόπουλου, που θεωρεί αβάσιμη την αξίωση της ΑΕΠΙ.

«Το livemovies.gr είναι ένα καθαρά ευρετηριακό site, το οποίο σέβεται τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και μάλιστα καλύπτεται από τον νόμο 2121/1993 (άρθρο 2, παρ. 2-α) περί “βάσης δεδομένων”». Συγκεκριμένα, ο κ. Σωτηρόπουλος εξηγεί ότι «Πρόκειται για απλή παράθεση links», κάτι που «Δεν συνιστά παραβίαση της πνευματικής ιδιοκτησίας, αφού δεν αποτελεί αναπαραγωγή ούτε μετάδοση στο κοινό. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ισοδυναμεί με την παραπομπή σ’ ένα βιβλίο. Δεν υπάρχει κανένα έννομο συμφέρον για είσπραξη δικαιωμάτων».

Η υπόθεση ξεκίνησε το 2008, όταν η ΑΕΠΙ είχε πρωτοεπικοινωνήσει με τον διαχειριστή της ιστοσελίδας ζητώντας ενημέρωση για το καθεστώς λειτουργίας της. Παρά τις εξηγήσεις από την πλευρά του livemovies.gr, η Εταιρεία επέμεινε στη διεκδίκηση αντιτίμου. Στη συνέχεια η υπόθεση προχώρησε, με αποτέλεσμα ο εισαγγελέας να διατάξει την έναρξη προκαταρκτικής εξέτασης για κακούργημα.

«Από το 2008 μέχρι σήμερα, έχω χάσει τον ύπνο μου και μερικές χιλιάδες ευρώ», λέει ο ιδιοκτήτης του livemovies.gr. «Δεν θεωρώ ότι παραβιάζω πνευματικά δικαιώματα – υπάρχουν εκατοντάδες ιστοσελίδες που παραπέμπουν με link σε διαθέσιμα οπτικοακουστικά έργα. Μάλιστα, θεωρώ εξωφρενική την απαίτηση της ΑΕΠΙ, όταν τα ίδια τα τηλεοπτικά κανάλια έχουν το κουμπί “share” για διαμοιρασμό του οπτικοακουστικού υλικού».

  Site: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου