Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Φινλανδία: Στα ανθρωπινά δικαιώματα η πρόσβαση σε γρήγορο Internet

http://greeksound.gr/site/images/stories/texnologia_icon/internet_40gbps.jpgΉδη από το καλοκαίρι του 2010 έχει ψηφιστεί νόμος στη Φινλανδία με βάση τον οποίο οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου υποχρεούνται να... παρέχουν υπηρεσίες internet ταχύτητας τουλάχιστον 1 Mbps σε κάθε φινλανδικό σπίτι, ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα. Ο νόμος αυτός εντάσσεται στο μέσον μιας ευρύτερης προσπάθειας-δέσμευσης της φινλανδικής πολιτείας να παράσχει ευρυζωνικές υπηρεσίες διαδικτύου με ταχύτητα που θα φτάνει τα 100 Mbps μέσα από ένα σύστημα οπτικών ινών ως το 2015.
Η Φινλανδία γίνεται έτσι η πρώτη χώρα παγκοσμίως που εντάσσει την πρόσβαση σε γρήγορο internet για όλους ανεξαιρέτως .....
τους πολίτες στα βασικά έννομα δικαιώματα, ανάμεσα στα θεμελιώδη, όπως είναι αυτό της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Η συγκεκριμένη κίνηση του Φινλανδού Νομοθέτη δείχνει ότι ενστερνίζεται και κατανοεί τον κεφαλαιώδη ρόλο που διαδραματίζει το διαδίκτυο στη σύγχρονη ζωή, καθώς και τη σημαίνουσα θέση που έχει λάβει στη ζωή των σύγχρονων ανθρώπων. Πρόκειται για μια παγκόσμια καινοτομία, που ωστόσο έσπευσαν να μιμηθούν και άλλα κράτη, όπως η Μ. Βρετανία που έχει ήδη προβεί σε αντίστοιχη δέσμευση για παροχή υπηρεσιών ευρυζωνικότητας και πρόσβασης στο διαδίκτυο για όλη τη χώρα με ταχύτητες τουλάχιστον 2 Mbps ως το 2012. Επίσης, η ανωτέρω νομοθετική πρωτοβουλία καταδεικνύει την εξαιρετική αναγκαιότητα να βρίσκεται ο εκάστοτε νομοθέτης στη θέση που θα του επιτρέπει να προλαμβάνει τα κελεύσματα της εποχής και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών.
Ανάμεσα στα διαχρονικά δικαιώματα των πολιτών, αναμφίβολα υπάρχει χώρος και για νέα, γεννήματα των σύγχρονων κοινωνικών και τεχνολογικών εξελίξεων, που σκοπό έχουν να διευκολύνουν τους πολίτες να χρηστούν ευχερέστερα αποδέκτες των ωφελημάτων της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου