Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Ερευνητές δημιουργούν μπαταρίες με ταχύτατη επαναφόρτιση

Την ώρα που οι επεξεργαστές των «έξυπνων συσκευών» και όχι μόνο αναπτύσσονται ταχύτατα, δημιουργούνται ανάλογες ανάγκες προόδου στις μπαταρίες των φορητών συσκευών, εξαιτίας της αδυναμίας τους πλέον να διατηρήσουν υψηλή αυτονομία από τις αυξημένες ανάγκες ενέργειας των νέων smartphones.

Έτσι, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις δημιούργησαν ένα νέο τύπο μπαταρίας λιθίου, με στόχο την μείωση της απόστασης που πρέπει να διανύσουν τα ιόντα στο εσωτερικό της μπαταρίας πριν «φτάσουν» ένα ηλεκτρόδιο. Για να διευκολυνθεί αυτή η μείωση οι ερευνητές χρησιμοποίησαν... μια πολύ προσεγμένη και δομημένη κάθοδο. Το πλεονέκτημα είναι ότι η διαδικασία που χρησιμοποιήθηκε είναι σχετικά απλή και μπορεί να εφαρμοστεί και στην μαζική παραγωγή μπαταριών.

Με αυτό τον τρόπο οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν μια μικρή μπαταρία (NiMH) που είναι ικανή να φορτίσει έως το 75% μέσα σε 2.7 δευτερόλεπτα , ενώ χρειάζεται μόνο 20 δευτερόλεπτα για να φτάσει το 90%! Προφανώς οι μπαταρίες που στο μέλλον θα υπάρχουν στο εμπόριο, σύμφωνα με τους ίδιους τους ερευνητές θα μπορούν να φτάνουν στο 75% μέσα σε ένα λεπτό και στο 90% μέσα σε μόλις 2 λεπτά!

Πηγη: via [ArsTechnica]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου