Επιστήμονες ανακάλυψαν πως η ορμόνη σεροτονίνη ελέγχει τη σεξουαλική προτίμηση στα ποντίκια, καθώς αρσενικά ζώα που είχαν τροποποιηθεί ώστε να μην παράγουν την ουσία, έχαναν κάθε ενδιαφέρον τους για θηλυκά.Η σειρά των περαμάτων που υποβλήθηκαν τα θηλαστικά έδειξε πως τα αρσενικά σταμάτησαν να ποθούν τα θηλυκά ποντίκια όταν τροποποιήθηκαν ώστε να μην παράγουν την ορμόνη. Όταν μάλιστα τους.....
δόθηκε η επιλογή μεταξύ αρσενικού και θηλυκού, έδειξαν πως δεν είχαν σεξουαλική διάθεση σε κανένα φύλο.
Όταν όμως τοποθετούσαν ένα αρσενικό στο κλουβί, τα τροποποιημένα αρσενικά ήταν πολύ πιο πιθανό να καβαλήσουν το αρσενικό και να παράξουν έναν ήχο που κανονικά τον βγάζουν όταν κάνουν σεξ με θηλυκά.
Τα ίδια πειράματα έγιναν και σε θηλυκά ποντίκια, στα οποία μειώθηκε η διάθεση, αλλά μόλις τους χορηγήθηκε η ορμόνη στον εγκέφαλο, αποκαταστάθηκε η βλάβη και η διάθεσή τους για το αντίθετο φύλο.
Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «τα σεροτονεργικά σήματα είναι σημαντικά για την επιλογή σεξουαλικού συντρόφου στα αρσενικά ποντίκια και είναι η πρώτη φορά που η γνώση για ένα νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου φέρεται να είναι τόσο σημαντική στις σεξουαλική προτίμηση κάποιου θηλαστικού».
Στους ανθρώπους
Οι ειδικοί γνώριζαν μέχρι σήμερα πως η σεξουαλική συμπεριφορά των ποντικών οριζόταν από τις μυρωδιές.
«Οι άνθρωποι δε χρησιμοποιούν μυρωδιές ως κύριο παράγοντα σεξουαλικής προτίμησης και έτσι δεν είναι δυνατόν να κάνουμε απλές αναγωγές και να βγάλουμε συμπεράσματα για την ανθρώπινη σεξουαλικότητα από αυτό το πείραμα», εξηγεί ο Keith Kenderick, καθηγητής νευρολογίας στο Ίδρυμα Babraham του Κέιμπριτζ.
«Υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία στους αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης στους εγκεφάλους των ομοφυλοφίλων ανθρώπων, αλλά έχουμε χρησιμοποιήσει ψυχοτρόπα ναρκωτικά τα οποία ούτε αύξησαν ούτε μείωσαν τη λειτουργία της ορμόνης και ενώ επιτευχθήκαν κάποιες αλλαγές στη σεξουαλική διάθεση, τον παρορμητισμό και την επιθετικότητα, δεν υπήρξε καμία αλλαγή στη σεξουαλική προτίμηση», ξεκαθαρίζουν οι ειδικοί, οι οποίοι θα συνεχίσουν τις έρευνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου